Tuesday, July 29, 2008

ငါးစားတဲ႔ဂ်ပန္ေတြႏွလံုးေရာဂါအျဖစ္နည္း



ရိုးရာအစားအစာသဖြယ္ျဖစ္ေနတဲ႔ငါးကိုအမ်ိဳးမ်ိဳးေပါေပါမ်ားမ်ားစားေနတဲ႔ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမွဳႏွန္းနည္းပါးေၾကာင္းသုေတသနပညာရွင္ေတြက ဇူလိုင္လ၂၈ရက္ေန႔မွာေျပာၾကာလိုက္ပါတယ္။အသက္(၄၀)ေက်ာ္အရြယ္အေမရိကန္နဲ႔ဂ်ပန္လူမ်ိဳး(၈၆၈)ေယာက္ကိုသုေတသနျပဳလုပ္ရာမွာဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြမွာAtherosclerosisေခၚေသြးေၾကာထဲအဆီစုသည္႔ေရာဂါျဖစ္ပြားႏွဳန္းနည္းတာေတြ႔ရပါတယ္။သုေတသနပါ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြဟာတစ္ျခား Risk factors ေတြပိုလို႔ေတာင္မ်ားပါသတဲ႔။တစ္ခ်ိဳ႔ေဆးလိပ္အလြန္အကြၽံေသာက္သလိုေသြးတိုေရာဂါရွိသူေတြေတာင္ပါေသးတယ္တဲ႔။အေမရိကန္လူမ်ိဳးေတြနဲ႔မတူတဲ႔အဓိကအခ်က္ကအိုမီဂါ၃ဖက္တီးအက္ဆစ္ပမာဏမ်ားေနတာပါပဲ။ဂ်ပန္ေတြအဓိကစားတဲ႔တူနာငါး၊ဆာဒင္းငါးေတြဟာအိုမီဂါ၃ဖက္တီးအက္ဆစ္ၾကႊယ္၀ပါတယ္။ဒါေၾကာင္႔ငါးစားမ်ားတဲ႔ဂ်ပန္ေတြႏွလံုးေရာဂါအျဖစ္နည္းရတယ္လို႔အေမရိကန္ႏွလံုးေရာဂါေဆးပညာဂ်ာနယ္မွာေဖာ္ျပထားပါတယ္။Dr. Akira Sekikawa (the University of Pittsburgh) က"ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါေၾကာင္႔ေသဆံုးႏွံဳန္းဟာဂ်ပန္ေတြမွာအံၾသစရာေကာင္းေလာက္ေအာင္နည္းေနပါတယ္။မ်ိဳးရိုးဗီဇေၾကာင္႔လို႔မထင္ပါဘူး။အဓိကအခ်က္ကေတာငါးပါပဲ။ငါးအစားမ်ားလို႔ပါ"လု႔ိဆိုပါတယ္။တစ္ခ်ိဳ႔ကလည္းေျပာၾကတယ္။ဂ်ပန္ေတြကငါးစားရံုတင္မကဘူး။သူတို႔အစားအစာေတြမွာလူကိုဒုကၡေပးတဲ႔အဆီဓါတ္နည္းလို႔ပါတဲ႔။ဘာပဲေျပာေျပာငါးမွာပါတဲ႔အိုမီဂါ၃ ကေတာ႔ေကာင္းပါတယ္။ကဲ...ငါးေပါတဲ႔ျမန္မာေတြလည္းတတ္နိဳင္သေလာက္မ်ားမ်ားစားၾကေပါ႔......

No comments: